Therapieën

Bij Aroma therapie wordt gebruik gemaakt van etherische oliën, bijvoorbeeld door middel van inademing, inname of opbrengen op de huid.  

Etherische oliën, ook wel bekend onder de naam essentiële oliën, bevatten de essentie van de plant. Deze oliën worden gewonnen uit verschillende delen van de plant, zoals de bladeren, bloemen, schors, schil of wortel. De meest bekende essentiële oliën zijn Tea Tree en Lavendel.

De oliën kunnen bij allerlei fysieke en mentale klachten ingezet worden. Veel essentiële oliën hebben een krachtige anti virale, schimmelwerende en desinfecterende werking. Voorbeelden van klachten die ik behandel met de essentiële oliën  zijn huidproblemen, luchtwegklachten, spijsverteringsproblemen maar ook  onrust, gedragsproblemen, wagenziekte en angst. Ook bij stervensbegeleiding kunnen ze een dankbaar effect hebben. Daarnaast worden de oliën ook veel gebruikt als natuurlijke vervanger voor reguliere anti vlooien-, teken- en wormen middelen.

Bij katten wordt aromatherapie niet gebruikt, katten kunnen soms niet tegen de inhoudsstoffen van de oliën.  

De Bach Bloesem therapie wordt toegepast door middel van druppels die u meerdere malen per dag dient te geven aan uw dier. Dit kan direct in de mond of op voeding gedruppeld worden. Ze zijn vriendelijk, veilig en zeer effectief bij de behandeling van onbalans in het emotionele lichaam. 

Bach bloesem remedies werken op basis van de genezende vibraties van planten en bloemen. Volgens een specifieke bereidingswijze wordt de trilling van de betreffende bloesem, plant, struik of boom verkregen. In totaal zijn er 38 verschillende remedies, welke allen werken op bepaalde emoties of gemoedstoestanden.

De Bach Bloesem remedies worden in de praktijk veel ingezet bij: verhuizing, schijnzwangerschap, rouwverwerking, mishandeling, herplaatsing, lusteloosheid (na bijvoorbeeld operatie), na medicijngebruik, trauma’s uit heden en verleden, onverklaarbare angst en paniek, onzekerheid, stress, jaloezie, agressiviteit, dominantie, onzindelijkheid, zwangerschap en bevalling, verandering (verhuizing, komst van nieuw huisdier of baby), onweer en vuurwerk, dementie etc.

De uitvinder van de Bach Bloesems is Dr. Edward Bach. Hij was een regulier arts, bacterioloog, immunoloog en homeopaat die een succesvolle praktijk had in Londen.
Hij zag ziekten als emotionele verstoringen en ontdekte, dat als deze emotionele verstoringen aangepakt werden, de lichamelijke klachten ook verdwenen. Dr. Bach had veel interesse in mensen, hij bestudeerde hun gedrag en met name hun stemmingen en emoties.

Dit deelde hij in zeven groepen in: angst, onzekerheid, onvoldoende interesse in het hier en nu, eenzaamheid, overgevoeligheid, moedeloosheid en wanhoop en overbezorgdheid over het welzijn van anderen.
Tegelijkertijd ontdekte hij ook dat bepaalde bloesems, een positief effect hebben op negatieve gemoedstoestanden.
Hij experimenteerde jarenlang met allerlei bloesemextracten van bomen en planten.
Dit resulteerde in de 38 verschillende bloesem remedies.

De mooie woorden van Edward Bach luiden: ‘Behandel de zieke, en niet de ziekte’.  

Met celzout therapie brengen we de celstofwisseling weer in balans door middel van witte, kleine, vrijwel smaakloze tabletten. De tabletten kunnen direct gegeven worden of in het water opgelost worden. Celzouttherapie is erop gericht om de tekorten aan celzouten in het lichaam aan te vullen.

De celzouttherapie werd ontwikkeld door Dr. Schüssler. Hij was een homeopatisch arts en biochemicus en stelde vast, dat de aanwezigheid van verschillende minerale zouten in weefsels en cellen, essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam.

Dr. Schüssler ontdekte, dat de meeste ziektes op een tekort aan een of meerdere van deze mineraalzouten terug te voeren zijn.
Een tekort van een of meerdere van deze zouten leidt namelijk tot een verstoring van de celstofwisseling. Volgens Dr. Schüssler is deze verstoring van de celstofwisseling dus de oorzaak van een ziekte of klacht.
De celstofwisseling, die verstoord was door het tekort, kan weer in balans gebracht worden als het goede celzout, waar het lichaam een tekort aan heeft, wordt toegediend.
De celstofwisseling komt hierdoor weer op gang en het lichaam kan zichzelf weer gaan herstellen.  

Celzouten bevatten alleen lichaamseigen minerale zouten, die te vinden zijn in alle cellen van het lichaam.

Bij Tellington T-touch zijn cirkelende, strijkende en liftende bewegingen die worden uitgevoerd met de hand en vingers. Sommige handelingen kan ik u uitleggen en kunnen we samen oefenen, zodat u daarna thuis zelf aan de slag kunt met uw dier. Voor uitgebreidere behandelingen of complexere handgrepen kan een apart TTouch consult ingepland worden.  

Er zijn verschillende TTouches, er zijn cirkelende-, strijkende- en liftende TTouches. De TTouches worden uitgevoerd met de hand en vingers, die telkens in verschillende positie op de huid/vacht bewogen worden. Iedere TTouch bestaat uit 1 ¼ cirkel. Als deze cirkel af is, verschuif je je hand en ga je verder met de volgende TTouch.  

Een belangrijke vuistregel bij deze methode is: ‘zachte druk is effectiever dan een hardere druk’.  

TTouch is jaren geleden ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. 
TTouches zijn een onderdeel van de Tellington TTouch methode en vallen onder TTeam.

Het is een bepaalde aanrakingstechniek, die invloed uitoefent op het zenuwstelsel.
Er is gebleken, dat tijdens de cirkelende bewegingen alle vier de hersenactiviteiten geactiveerd worden, welke een ideale leertoestand creëert in de hersenen.
Tevens komen er meerdere hormonen vrij die stress verlichten.
Het wordt ingezet om lichamelijke spanning te verminderen, blokkades op te heffen, pijn te verlichten of voor een betere coördinatie.
TTouch zorgt ook voor een goede bewustwording van het gehele lichaam.  

De werking van de homeopathie is gebaseerd op de gelijksoortigheid. Het gelijke wordt met het gelijke genezen.
Klachten kunnen dus genezen worden met een middel, dat bestaat uit een verdunde oplossing van een stof, die dezelfde symptomen veroorzaakt als de ziekte zelf.

De gedachte dat kwaad met kwaad uitgebannen kon worden, werd in de 16e eeuw geopperd door Paracelsus. De vaststelling, die van hem bekend is, is dat de giftigheid van een stof bepaald wordt door de dosis. Hij stelde ook vast, dat een kleine doses van wat ‘de mens ziek maakt, de mens ook geneest’. Deze gedachtegang is in de homeopathie voortgezet.

Homeopathische middelen worden gemaakt van veel verschillende grondstoffen, waaronder stoffen van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong.

Homeopathie gaat uit van het totaalbeeld van het organisme: de totale gesteldheid van de patiënt wordt bekeken en dus niet alleen de klacht(en).
Ziekte is een uiting van een verstoring binnen het organisme.

De homeopathie behandelt dus het hele organisme en niet alleen de symptomen van de ziekte. De balans wordt op deze manier hersteld en er is dan geen verstoring meer in het organisme.

Homeopathie wordt vaak met succes ingezet bij lichamelijke klachten, maar ook wordt het vaak, met goed resultaat, toegepast bij gedragsproblemen.

Fytotherapie wordt ook wel kruidengeneeskunde genoemd en werkt op basis van plantaardige middelen. De kruiden kunnen op meerdere manieren ingezet worden, bijvoorbeeld als olie, zalf, kruidenthee, capsule of tinctuur.

Kruidengeneeskunde is een van de oudste geneeswijzen die we kennen. De kruiden worden ingezet, vanwege de geneeskrachtige werking, op basis van de verschillende inhoudsstoffen in deze planten. 

Kruiden kunnen ook zeer goed preventief ingezet worden, bijvoorbeeld om de weerstand van uw dier op peil te houden en daarmee ziektes te voorkomen.

In de fytotherapie wordt er uit gegaan van de signatuurleer. Het is prachtig om te zien dat wat de plant ons laat zien qua uiterlijke kenmerken, dit terug te zien is in de geneeskrachtige werking. Een kruid met een harig en zacht blad, werkt bijvoorbeeld op de huid. Een kruid dat woekert en krachtig is, werkt op onze weerstand. 

Veel verschillende diersoorten, zoals de cavia, het konijn, het paard, de geit en de koe eten zelf veel verschillende kruiden in de natuur.
Kruiden vallen dus eigenlijk onder de natuurlijke levensbehoeftes van deze diersoorten.   

Adviezen met betrekking tot gedrag worden regelmatig gegeven.
Mocht het gedragsprobleem te complex zijn, dan werk ik samen met een gedragstherapeut, zodat we samen, u en uw dier zo goed mogelijk kunnen begeleiden.

Een dier dat goede, passende voeding krijgt, kan zichzelf prima in balans houden en heeft ook minder vaak klachten. Voeding heeft een zeer grote invloed op de gezondheid van het dier. Bij mensen wordt vaak gezegd: ‘een goede weerstand begint in je buik’. Bij dieren is dit zeker ook het geval.

“Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel.” – Hippocrates

Sommige handelingen kan ik u uitleggen en kunnen we samen oefenen, zodat u daarna thuis zelf aan de slag kunt met uw dier. Voor uitgebreidere behandelingen of complexere handgrepen kan een apart massage/bewegingsconsult ingepland worden.  

Bewegingsadviezen of aangepaste trainingsschema’s kunnen een onderdeel zijn van de behandeling van uw dier. Bewegingstherapie vergroot de mobiliteit door actief (het dier zelf) of passief (de therapeut of eigenaar) te bewegen.
Bewegen zorgt voor een betere bloeddoorstroming en verbetert ook de coördinatie en stabiliteit van uw dier.  

Massage verbetert de spieropbouw, de bloedcirculatie en stimuleert het lymfesysteem van het lichaam met het gevolg dat afvalstoffen beter worden afgevoerd.
Het masseren van uw dier heeft niet alleen fysieke voordelen. Mentaal zorgt een massage er voor dat uw dier zich meer bewust wordt van het lichaam.

Ook komen er tijdens de massage verschillende stoffen vrij, die ook werken op de psyche van uw dier:
– Histamine, bevordert de doorbloeding.
– Endorfine is een lichaamseigen pijnstiller.
– Serotonine is een gelukshormoon, dat van invloed is op o.a. stemming, emotie, slaap en eetlust.

De biotensor is een eenvoudig instrument waarmee ik trillingen en functies van organen/chakra’s meet. Het lichaam kan “doorgemeten” worden en ik kan blokkades in het lichaam kan opsporen.  

Alles in het universum bestaat uit trillingen. Ook alle organen hebben een verschillende trilling ten opzichte van elkaar. De Biotensor vangt elke trilling op en neemt de onderlinge verschillen waar. Dit kan eventueel ook op afstand door middel van een foto. Met de biotensor meet ik of bepaalde lichaamsfuncties of organen versterkt of verzwakt zijn, maar bijvoorbeeld ook of er vitaminen/mineralentekorten zijn. Ook emotionele blokkades en blokkades in het onderbewustzijn kunnen met de biotensor worden vastgesteld. Tijdens of na een consult zet ik de biotensor soms in om bijvoorbeeld de dosering van middelen vast te stellen, op deze manier wordt het behandelplan nog individueler op het dier afgesteld.  

Ik zal nooit een behandelplan afstellen alleen op basis van de informatie die de biotensor meet, ik gebruik de biotensor als een heel waardevol hulpmiddel om het plaatje zo compleet mogelijk te maken.